Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2005‎ > ‎

Vriezenveen uitgebreid herdacht Honderdste verjaardag Grote Brand

Geplaatst 25 aug. 2010 02:04 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 25 aug. 2010 02:06 bijgewerkt ]
De Grote Brand in Vriezenveen, op 16 mei 1905, wist het hele land te beroeren. Door een vonk die vrijkwam toen een onachtzame timmerman zijn pijp opstak, brandden in een paar uur tijd 228 huizen, twee kerken en het gemeentehuis aan de noordkant van Vriezenveen af. Er waren geen persoonlijke ongelukken, maar er was wel heel veel leed. In de derde week van mei is er een herdenking.

De grote brand is binnenkort precies honderd jaar geleden. In de week van 16 tot en met 21 mei wordt de catastrofe herdacht. De stichting Grote Brand Vriezenveen 1905-2005 is sinds de oprichting op 28 oktober 2003 druk met het opzetten van een herdenkingsprogramma voor zowel jong als oud. De activiteiten hebben voornamelijk plaats op het Tilanusplein, de plek die destijds als het ‘hart’ gold voor de samenkomsten.

Op het plein werden onder andere koningin Wilhelmina en haar echtgenoot ontvangen. Zij staken vrijdags na het uitbreken van de brand de Vriezenveners met hun bezoek een hart onder de riem. Ook doneerden ze een forse gift voor de opbouw van het geteisterde dorp.

Voorzitter van de brandstichting Jan Nijkamp en zijn vice-voorzitter Hans Schipper durven nog niet helemaal rustig achterover te leunen, want er moeten nog veel ‘kleine dingetjes’ geregeld worden, maar het programma voor de herdenkingsweek is vrijwel klaar. ‘We zijn ook heel blij dat we de financiën rond hebben’, zegt Schipper. ‘Dat is een heel prettig idee.’

Dankzij een stevige financiële basis van onder meer giften en subsidies, kunnen de organisatoren een groot pakket aan herinneringsactiviteiten presenteren. Zo is er bijvoorbeeld een boek gemaakt rond de Grote Brand 1905 waarin veel fotomateriaal en verhalen over de brandweer Vriezenveen staan. Het boek is onder leiding van Hessel Boonstra samengesteld. Begin mei wordt het boek te koop aangeboden in het museum Oud Vriezenveen.

De herinneringsweek moet zoveel mogelijk mensen in het dorp bereiken, zegt Nijkamp. ‘We willen dat zowel jong als oud een idee heeft welk drama zich hier in 1905 heeft voltrokken. Er is namelijk weinig historische interesse bij de Vriezenveners en dat is erg jammer. Daarom is het ook zo leuk dat de schooljeugd er bij betrokken wordt. Zo breng je ze toch een stukje kennis bij van het Vriezenveense verleden.’

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 16-04-2005.
Comments