Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2005‎ > ‎

't Vjeans op ne CD

Geplaatst 24 aug. 2010 11:57 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 12:11 bijgewerkt ]
Opname, drie seconden na nu.... De voorbereidingen voor een compact disc met als titel "Ljaemdig Vjenne" zijn in volle gang. Onder auspiciën van de vereniging Oud Vriezenveen is vorig jaar een werkgroep onder leiding van Ben Tilanus aan de slag gegaan met het idee. Allerlei "Vjeans" in verhaaltjes en versjes, grappen en grollen, bundels en boekjes werd verzameld voor een eerste vastlegging van het Vriezenveense dialect op een geluidsdrager. Het werkgroepje, dat aanvankelijk uit een beperkt aantal leden bestond groeide uit tot een werkgroep. Vele Vriezenveners werden ingeschakeld om een bijdrage te leveren aan een onderdeel van de CD.

Twice Music van onze plaatsgenoot Roel Koster werd uitgenodigd om de realisatie van dit eerste Vjeans op CD te verwerkelijken. Er werden opnames gemaakt op verschillende plekken met als thuisbasis het gastvrije onderkomen van werkgroeplid Gerard Companjen. De doelstelling van het project, waarvoor ook diverse subsidiebronnen werden aangeboord, is om het zuivere Vjeans vast te leggen. In de opzet om een gevarieerde CD samen te stellen met anekdotes, conferences, herinneringen, verhalen, gedichten en liedjes afgewisseld met muziek is men zeker geslaagd. Op de CD zullen ook het Vriezenveense volkslied en de "Brandmars" van de Vriezenveense Harmonie te beluisteren zijn. Het volkslied werd speciaal voor deze CD in een wedstrijd geschreven en zal zelfs in twee bewerkingen te horen zijn. Inmiddels zijn de voorbereidingen omgezet in opnames en wordt de productie verder uitgevoerd.

De CD "Ljaemdig Vjenne" wil ook een steentje bijdragen aan het behoud van het Vjeans. Er zijn weliswaar al twee woordenboeken (H. Entjes, Woordenboek van het Vriezenveens, Groningen, 1969 en D. Niphuis e.a. Vjenneproot: Vjeans Woordenbouk, ne schriefwieze vån de Vjenneproot, Vriezenveen 2000). Maar deze CD wil in de eerste plaats vastleggen hoe het gesproken Vjeans klinkt. Daarnaast zijn de teksten volledig uitgetikt voor het CD-boekje door de eindredactrice Berta Wessels. Als schrijfwijze is die van Vjenneproot aangehouden, die weer gebaseerd is op de aanbevelingen uit 1997 van de "Kreenk vuur de Twentse Sproak".

Het is de bedoeling dat het uiteindelijke product met ongeveer zeventig minuten gevarieerd Vjeans wordt gepresenteerd op vrijdag 13 mei 2005 aan de vooravond van de herdenkingsweek van de Grote Brand, die honderd jaar geleden het dorp teisterde. Tijdens deze presentatie zullen ook vele medewerkenden aan de tracks op de CD van zich laten horen. Een ieder, die belangstelling heeft voor een avondje Vjenneproot wordt hiervoor uitgenodigd. Het programma zal gepresenteerd worden door Guus Tijhof en Gerard Companjen. De presentatie, die een kleine twee uurtjes zal duren, wordt gehouden in het Verenigingsgebouw en begint om 20.00 uur. Gratis toegangskaarten voor de presentatie kunnen vanaf 31 maart bij Museum Oud Vriezenveen worden afgehaald.

De werkgroep hoopt, dat de CD een goed onthaal vindt in Vriezenveen en op beperkte schaal daarbuiten en zal bijdragen aan het culturele leven van een levend(ig) Vriezenveen.

Bestel maar...
De uniek CD "Ljaemdig Vjenne" is speciaal voor de lezers van ons blad nu al te bestellen. Deze eerste opname van ongeveer zeventig minuten Vjeans met gevarieerde teksten en muziek zal verschijnen in een beperkte oplage. Leden en belangstellenden, die nu al inschrijven, kunnen zich verzekeren van een exemplaar voor de speciale prijs van € 7,50. Daarna zal de CD ongeveer € 10,00 gaan kosten. U kunt zich verzekeren van de CD door te bellen met Museum Oud Vriezenveen, Westeinde 54, 7671 CD Vriezenveen: Telefoon: 0546-563476 of te mailen naar vereniging@oudvriezenveen.nl met vermelding van aantal, naam en adresgegevens. De CD kan dan na de presentatie op 13 mei bij Museum Oud Vriezenveen worden afgehaald.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 13 februari 2005.
Comments