Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2005‎ > ‎

Tours de Vjenne langs Havezaten in Twente verreden

Geplaatst 24 aug. 2010 11:04 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 11:05 bijgewerkt ]
Voor de derde keer in successie en met succes organiseerde de Vereniging Oud Vriezenveen haar Tour de Vjenne. Dit jaar was het thema: Langs Havezaten in Twente. Afgelopen week werd de laatste cultuurhistorische bustocht verreden. Met het thema werd aansluiting gezocht bij het landelijke Jaar van het Kasteel.

Voor deze cultuurhistorische tochten op een zomeravond in de maanden juni, juli en augustus bestond veel belangstelling. Het eerste jaar werden er drie Tours gereden, het tweede jaar waren dat er vijf en dit jaar werd maar liefst acht keer de gereden en konden zo'n kleine vijfhonderd deelnemers mee. Het deelnemersveld wordt ook steeds meer regionaal, want dit jaar gingen er meer "buitenlanders" mee dan ooit.

Vriezenveen en directe omgeving kent geen voorbeelden van havezaten, maar historisch gezien is natuurlijk het Huis Almelo de plek waar de graaf van Almelo en Vriezenveen woonde en woont! In de veertiende eeuw was het deze graaf van Almelo en Vriesenveen, die aan de vrije Frezen, die daar woonden op den Vene" toestemming gaf bij acte om het woeste, veenachtige Almelerveen te ontginnen. Het ontstaan van het dorp is nauw verweven met het Huis Almelo, want het schoutambt Vriezenveen maakte eeuwenlang deel uit van de Heerlijkheid Almelo en Vriesenveen.

De tocht ging dan ook vanaf het Manitobaplein in Vriezenveen via de gravenboerderijen in de Weitemanslanden in de richting van Almelo. Door de Gravenallee, langs het tolhuis en de familiegrafkelder van de grafelijke familie kwam het kasteel in de stad in zicht. De organisatie had bij hoge uitzondering speciale toestemming van Mr. A.F.L. graaf Van Rechteren Limpurg gekregen om de ruim drie kilometer lange kasteellaan te berijden.

Daarna ging de tocht naar de westkant van Almelo, waar De Bellinckhof in de westelijke groene long van de stad precies honderd jaar gelden werd gebouwd door de textielfabrikant Johannes ten Cate. Via Deldenerbroek met de havezate Baeckenhagen en de modelboerderij Persévérance werd koers gezet naar Twickel in Delden. De boerderij wordt sinds enkele tientallen jaren bewoond door de familie Brugman.

In Delden werden de Oranjerie van het kasteel Twickel en de schitterende tuinen van het landgoed bekeken (zie foto). Even verderop in de museumboerderij Wendezoele werd koffie gedronken en kon men zijn of haar hart ophalen aan de nostalgie uit de vorige eeuw en werden enkele demonstaties verzorgd. Tenslotte ging de tocht via Bornerbroek en Enter naar Rijssen. Voor velen was zowel het kasteeltje "De Oosterhof" als de binnenkant van het Rijssens Museum een verrassing. Zo dichtbij en nog nooit eerder bezocht.

Alle deelnemers ontvingen tijdens de Tour een Tourjournaal met een uitvoerige beschrijving van de havezaten, die men passeerde en bezocht. De organisatie kan terugzien op een achttal geslaagde avonden van de Tour de Vjenne 2005.

Nieuwsbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 14 augustus 2005.
Comments