Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2005‎ > ‎

Succes van brandmusical overtreft verwachtingen

Geplaatst 25 aug. 2010 02:25 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 25 aug. 2010 02:30 bijgewerkt ]
Het enorme succes heeft ze volledig overdonderd. ‘Onvoorstelbaar, ik leef helemaal in de wolken’, zegt regisseur Lillian Ho Sam Sooi van de musical ‘Brand Meester’, die de afgelopen drie dagen door kinderen in Vriezenveen is opgevoerd.

De speciaal ter gelegenheid van de Grote Brand geschreven musical trok telkens een stampvolle zaal. Lillian Ho Sam Sooi: ‘In het verenigingsgebouw zijn vierhonderd zitplaatsen. We hadden er 28 losse stoelen bijgezet, maar nog was het niet genoeg. Sommige mensen waren zo aardig hun kinderen op schoot te nemen, zodat er nog meer mensen in konden.’

Desondanks moesten belangstellenden worden teleurgesteld. Verscheidene mensen kwamen voor niets langs bij het museum Oud-Vriezenveen omdat de kaarten waren uitverkocht. Lillian: ‘Maar wie zich ’s avonds meldde bij de zaal hebben we een plaatsje kunnen bezorgen.’

De enorme belangstelling voor de musical lijkt mede veroorzaakt door het grote enthousiasme over de kwaliteit van de inhoud en de uitvoering. Na de eerste uitvoering dinsdagavond sprak zich razendsnel in het dorp rond dat je dit spektakelstuk niet mocht missen. Hillian Ho Sam Sooi is als lid van het Almelose revuegezelschap Servus wel wat gewend, maar dit sloeg alles. ‘We zijn echt overladen met complimenten.’ In de musical werd een beeld gegeven van wat zich honderd jaar geleden in Vriezenveen afspeelde. Niet op sombere wijze, maar met een knipoog en het gebruik van veel woordspelingen. Zo vroeg koningin Wilhelmina, na de smeekbeden van de door de brand gedupeerde burgers te hebben aangehoord, op haar beurt de burgemeester om vuur voor haar sigaret. Tekstschrijver Jan IJmker liet ook de schoolmeester kort voor het uitbreken van de brand de leerlingen het ‘vuur aan de schenen’ leggen.

IJmker gebruikte voor de musical bekende hits als ‘Fire’ van de Pointer Sisters en ‘Money, money, money’ van Abba. Op de muziek werd ‘vurig’ gedanst door de jazzdansgroep van KEV, die daarmee een groot aandeel had in de opvoering.

De kinderen die in de musical speelden en zongen kwamen nadat de eerste spanning was verdwenen steeds beter op dreef. Burgemeester Koetje van Twenterand was zo enthousiast dat hij zijn jonge ‘collega’ spontaan op het podium de hand drukte.

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 20-05-2005.
Comments