Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2005‎ > ‎

Stijlvolle herdenking ‘Honderd jaar Grote Brand’

Geplaatst 25 aug. 2010 02:21 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 25 aug. 2010 02:22 bijgewerkt ]
De herdenkingsweek van ‘Honderd jaar jaar Grote Brand in Vriezenveen’ begon gistermiddag met een bijeenkomst in de Grote Kerk. Daarvoor was een gevarieerd en stijlvol programma met een aantal sprekers samengesteld waardoor de aanwezigen een goed beeld kregen van wat zich honderd jaar bij deze catastrofe heeft afgespeeld. Daar draagt zeker ook de tentoonstelling oevr de brand aan bij die in de Peddemorsboerderij wordt gehouden.

Oud-Vriezenvener notaris G. Post uit Ommen schetste de situatie, waarbij op een groot scherm foto’s van de brand werden geprojecteerd. Nieuwscoördinator D. Jansen van de NOS (eveneens oud-Vriezenvener) belichtte de gevolgen, de verwerking en de indrukken die na een eeuw nog hun uitwerking hebben. Jansen trok daarbij een parallel met de vuurwerkramp in Enschede. Aanwezig was ook de commissaris van de koningin in Overijssel, mr. G.J. Jansen.

Hij herinnerde aan het feit dat grote rampen steeds herdacht worden. ‘We leren van het verleden’, zei hij. ‘In het heden wordt het verleden meegenomen en het ‘nu’ is in de toekomst.’ Zorgen vor de veiligheid voor de burgers is bij een ramp heel belangrijk, volgens de commissaris van de koningin. ‘Burgemeesters moeten in dat geval soms lastige beslissingen nemen en ze moeten daarbij soms de rechten treden die je in normale omstandigheden als burger kunt laten gelden.’ De bijeenkomst werd muzikaal opgeluisterd door orgelmuziek, een aantal liederen van het Christelijk Mannenkoor Vriezenveen en door een houtblazersensemble van de Vriezenveense Harmonie.

Na de bijeenkomst opende burgemeester Koetje in de Peddemorsboerderij een tentoonstelling over de Grote Brand. Tevens kreeg hij van auteur H. Boonstra het eerste boek overhandigd over de ramp van 1905 en de Vriezenveense brandweer.

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 17-05-2005.
Comments