Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2005‎ > ‎

Musical brengt Grote Brand tot leven

Geplaatst 25 aug. 2010 02:11 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 25 aug. 2010 02:17 bijgewerkt ]
‘Brand Meester’ is de titel van de musical die op dit moment ingestudeerd wordt als onderdeel van de herdenking rond de Grote Brand, die honderd jaar geleden heeft plaatsgevonden. Op dit moment wordt hiervoor druk gerepeteerd in de Shalomschool te Vriezenveen.

Van 16 tot en met 21 mei zijn er dagelijks allerlei evenementen en de musical is één onderdeel. Muziekdocent Jan IJmker is de auteur van het muziekspektakel; hij vertelt daar een jaar geleden mee te zijn begonnen. ‘Het is een soort van soundmix-idee. Ik heb als muziek bekende wereldhits genomen, dat ligt lekker in het gehoor en gemakkelijk voor de kinderen om het in te studeren. Ik had de teksten trouwens vrij snel op papier.’ Zo heeft IJmker bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Abba’s tophit Money, money, maar ook een kraker uit de musical Fame wordt gezongen. Het geheel is een aaneenschakeling van leuke liedjes met passende teksten en de 24 scholieren doen hun best om het zo mooi mogelijk te vertolken.

De jeugdige zangers en zangeressen zijn gerekruteerd uit een aantal basisscholen. De leerkrachten hebben zelf eerst drie kinderen uit de groepen zeven en acht gekozen, waarna er in oktober een auditie was voor de rollen. Lillian Ho Sam Sooi is de regisseuse van de musical en zegt erg tevreden te zijn. Lillian is helemaal op haar plaats als regisseuse. Ze danst al jaren bij het Almelose operettegezelschap Servus en brengt deze ervaring graag in de praktijk.

Vlammen
Behalve de zang wordt er ook veel gedanst en terwijl de kleine choreografie bedacht is door Lillian, worden de grote dansen gemaakt door de jazzselectie van de gymnastiekvereniging KEV. Leden van deze jazzgroep dansen ook nog eens mee als vlammen in het stuk ‘Brand Meester’. ‘We krijgen zoveel medewerking! Dat is echt heel fijn’, zegt Lillian dankbaar. ‘We mogen bijvoorbeeld elke dag oefenen in de Shalomschool. Prachtig hoor.’

Joke Webbink is verantwoordelijk voor de kleding van de jonge musicalsterren en tijdens de repetitie zit zij dan ook achter het tafeltje met naald, draad en kopspelden. ‘Samen met een aantal moeders maak ik de gewaden. Zo’n project kun je natuurlijk niet alleen doen. Er moet geknipt, genaaid en gestreken worden. Er is hard gewerkt door de dames. We hebben nog niet alles compleet, maar ik moet zeggen dat, wat er al is, heel mooi geworden is.’ Joke biedt verder ook bij andere zaken de helpende hand.

Er wordt dagelijks hard gerepeteerd. Vanaf half zeven tot acht uur. Als de kinderschare wegtrekt en de medewerkers de rommel opruimen, zegt Lillian in het voorbijgaan dat het allemaal heel erg druk is. ‘Maar heel leuk’, voegt ze er lachend aan toe. ‘Ik denk dat als het afgelopen is de kinderen elkaar heel erg gaan missen. Wij met elkaar trouwens ook. Er is telkens prima overleg. Maar?’, voegt ze er eerlijk aan toe, ‘als het in mei afgelopen is, is het ook wel weer goed. Dan is er weer tijd voor iets anders.’

Kaarten voor de musical, die opgevoerd wordt op 17, 18 en 19 mei zijn verkrijgbaar op alle basisscholen, het museum Oud Vriezenveen en bij drukkerij Boswinkel. De kaarten kosten per stuk een euro. De musical duurt een uur en begint om 19.00 uur. De zaal is open rond 18.40 uur.

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 09-05-2005.
Comments