Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2005‎ > ‎

Mini-expositie over Muziek in de vorm van ontvangers en grammofoonplaten (aug. t/m okt. 2005)

Geplaatst 26 aug. 2010 00:54 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 26 aug. 2010 00:54 bijgewerkt ]
Anton Ruhof: Daar zit muziek in! In de komende drie maanden augustus, september en oktober 2005 staat de collectie Muziek in de vorm van ontvangers en grammofoonplaten van Anton Ruhof centraal. De komende drie maanden is er tijdens de openingsuren in het museum een selectie uit zijn verzameling te zien.

Anton Ruhof werd op 26 juni 1933 op het Oosteinde in Vriezenveen geboren op de bescheiden pachtboerderij van zijn ouders. De boerderij toen nog wijk III-318, daarna Oosteinde 53 heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een bedrijfspand. In 1979 zijn ze met hun boerenbedrijf verhuisd naar de Hofmannsweg, waar Anton samen met zijn vrouw Johanna wonen op het erf met hun zoon Hans en Connie, die de boerderij voortzetten.

"Muziek van Beat tot Bach" is zijn grootste passie en dat was al op jonge leeftijd het geval. Het begon allemaal met radio luisteren en pas later in het midden van de vijftiger jaren deed de grammofoon zijn intrede in huize Ruhof. Hij kocht zijn eerste zwarte schijfje bij Meibergen in Almelo, waar hij toen fl. 3,75 voor betaalde. Anton Ruhof kwam als tiener regelmatig in de stad, omdat zijn vader daar aardappels verkocht. Het was een heel bedrag, dat hij moest neertellen voor zijn eerste singletje van 78 toeren. Het was "Streamline Cannonball" van Tennessee Ernie Ford. De plaats is niet meer verkrijgbaar en zelfs niet te downloaden.

Onze Vriezenveense verzamelaar bouwde zelf zijn eerste platenspeler met een fietsdynamo en een fietsas en een radio als versterker. Anton:"Je moest eerste de dynamo op toeren brengen. En met een beetje feeling lukte dat aardig voor de 78-toeren plaat. Nu heb je een stroboscoop, die het toerental bepaalt. Je had wat. En het klonk vrij goed." Anton Ruhof was ongetwijfeld de eerste Vriezenvener, die zijn koeien liet meegenieten van zijn liefde voor muziek. Over door het huis en de stal liepen draden en zo had hij al vroeg muziek "achter de koeien". En die passie voor muziek, radio's en zwarte schijfjes is altijd gebleven en bloeide weer op na 1987, toen hij, gedwongen door een beenoperatie, het rustig aan moest doen. Naar Weerselo en rommelmarkten.

En ook na zijn pensionering in 1995 werd er nog meer tijd vrijgemaakt voor de grote hobby. "Ik kan met gemak drie uur in een platenzaak rondlopen. Een hele goeie plaat is nog altijd beter dan een CD". Het is vooral Engelstalige muziek uit de vijftiger en zestiger jaren, waar de belangstelling van Anton naar uitgaat.

De mini-expositie van Anton Ruhof zal hoofdzakelijk bestaan uit oude radiotoestellen en een greep uit zijn omvangrijke collectie grammofoonplaten. De komende drie maanden staat de mini-expositie in het Museum Oud Vriezenveen (dagelijks geopend van 10.00-16.00 uur)in het teken van de muziek en de collectie van Anton Ruhof.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 26 augustus 2005.
Comments