Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2005‎ > ‎

Mini-expositie over Militaria uit WO II (mei t/m jul. 2005)

Geplaatst 26 aug. 2010 00:53 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 26 aug. 2010 00:54 bijgewerkt ]
In de komende drie maanden mei, juni en juli 2005 staat de collectie Militaria van Bert Sluijer (20-11-1963) centraal tijdens de openingsuren in het museum Oud Vriezenveen. De Vriezenveense verzamelaar heeft een uitgebreide belangstelling voor met name de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder de luchtoorlog in de jaren 1940-1945. Zijn eigen privé-museum thuis herbergt een schat aan voorwerpen, uniformen en documenten, die veelal te maken hebben met de luchtmachten uit de laatste wereldoorlog.

De Vriezenvener Bert Sluijer is al vanaf zijn vijftiende een verwoed verzamelaar. Sinds eind zeventiger jaren begon zijn verzamelvirus te werken, die vooral werd aangewakkerd door zijn opa Albertus Keijzer. Hij bewaarde van alles: van oude turfgereedschappen tot kapotte weefspoelen van Jansen & Tilanus, maar ook distributiekaarten en persoonsbewijzen. Dat materiaal vormde de basis voor de collectie van Bert Sluijer.

De verzameling van Bert Sluijer groeide, hij struinde antiek- en vlooienmarkten af. Door zijn bijzondere belangstelling voor oorlogsmateriaal kreeg hij ook steeds meer spullen van allerlei mensen. Ook door een NCRV- televisiedocumentaire 'De tijd stond even stil" van Jan van Hillo werd het verzamelen nog versterkt. De laatste twaalf jaar is hij vooral geïnteresseerd in het thema "luchtoorlog" en het onderzoek naar vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Met zijn vrouw heeft hij bij menig onderzoek naar vliegtuigwrakken zich verdienstelijk gemaakt.

In het verleden heeft Bert Sluijer meerdere keren voorwerpen uit zijn omvangrijke collectie tentoongesteld. Zo was hij betrokken bij exposities in de Middenschool over het thema "Tweede Wereldoorlog" in 1980 en 1985 en bij soortgelijke tentoonstellingen in Vroomshoop in 1990,1995 en 2000. Ook voor een grote luchtoorlogtentoonstelling in 1999 in het Stadsmuseum te Almelo waren nummers van hem te bekijken. Naast zijn verzameling van voorwerpen, uniformen en documenten maakt hij ook studie van veel gebeurtenissen uit De Tweede Wereldoorlog in onze omgeving.

De mini-expositie van Bert Sluijer zal worden opgebouwd rond vier thema's: Het eerste gedeelte zal gaan over het opkomende Nazisme en de mobilisatie. Het tweede gedeelte gaat over de schaarste en distributie tijdens de oorlogsjaren. Het derde deel zal bestaan uit militaria over de luchtoorlog en het vierde gedeelte van de mini-expositie bevat voorwerpen over de Bevrijding.

De komende drie maanden staat de mini-expositie in het Museum Oud Vriezenveen (dagelijks geopend van 10.00-16.00 uur) in het teken van de Tweede Wereldoorlog en de collectie van Bert Sluijer.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 9 mei 2005.
Comments