Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2005‎ > ‎

Mini-expositie over Militaire Miniaturen (feb. t/m apr. 2005)

Geplaatst 26 aug. 2010 00:52 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 26 aug. 2010 00:53 bijgewerkt ]
In de komende drie maanden is in Museum Oud Vriezenveen de mini-expositie gewijd aan militaire miniaturen. Tijdens de openingsuren van het museum is een deel van de oorlogsminiaturen te bezichtigen van de Vriezenveense modelbouwer en verzamelaar Bennie Kobes.

Deze bouwer en verzamelaar van "legermateriaal in miniatuur" laat de topstukken uit zijn collectie zien. De belangstelling voor modelbouw werd bij hem gewekt op jonge leeftijd toen hij op school met Sinterklaas een modelvliegtuig kreeg. Daarna begon hij vooral vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog te bouwen en bekende modellen zoals de Starfighter en de Saab Viggen. Maar gelet op het ruimtebeslag stapte hij over op modelvoertuigen. Daarbij spelen vooral de miniatuurmodellen uit de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol.

Bennie Kobes werd lid van de landelijke vereniging voor modelbouwers en de collectie groeide uit tot honderden gebouwde miniaturen en evenzoveel pakketten. De gebouwde collectie van de bouwer/verzamelaar is inmiddels uitgegroeid tot ruim driehonderd miniaturen. Vooral de voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog hebben daarbij zijn interesse. "Als bouwer ben je niet alleen bezig met het verzamelen van steeds nieuwe modellen, maar bestudeer je ook de geschiedenis daaromheen" aldus Bennie Kobes. Vandaar dat de boekenkast niet alleen gevuld is met gidsen en catalogi over modelbouw, maar ook met historische boeken over de tijd, waarin het bepaalde defensiemateriaal werd gebruikt. Naast de gebouwde miniaturen heeft de exposant ook honderden pakketten van modellen, die soms wel tientallen jaren oud zijn.

Voor een nadere kennismaking met een deel van de modelbouwminiaturen van Bennie Kobes kunt u van februari tot en met april tijdens de openingsuren (ma. t/m vr. van 10.00-17.00 uur) terecht in het Museum Oud Vriezenveen.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 11 februari 2005.
Comments