Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2005‎ > ‎

Liever broand kiekn dan brandweerman worden

Geplaatst 25 aug. 2010 02:23 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 25 aug. 2010 02:24 bijgewerkt ]
Zo’n duizend ‘broandkiekers’ hadden zich gisteren verzameld op het Tilanusplein. Twee huisjes stonden in brand, een clown had dorst en een bal moest dansen op water. De brand had alles te maken met de festiviteiten rond de herdenking van de Grote Brand, 100 jaar geleden.

De woensdagmiddag was voor de jeugd en de brandweer Twenterand rukte met veel personeel en waterslangen uit om het voor hen zo leuk mogelijk te maken. De kinderen stonden in een lange rij om onder toeziend oog van de brandweermannen een in lichterlaaie staand huis te blussen. Dat lukte natuurlijk nooit, want het fikkie werd bevoorraad door middel van gasflessen. Bij het andere decorstuk moesten de ramen opengespoten worden en natuurlijk zo snel mogelijk. Ook was een stukje behendigheid nodig om een grote, houten clown vol in zijn geopende mond te spuiten.

Daarnaast was een soort van glijbaan neergezet waar je door water te spuiten de bal zo lang mogelijk op het hoogste punt kon houden. ‘Als ie er af valt ben je af’, legde Wout Borger (9) uit. Hij zag kans dit een paar minuten vol te houden en hij vond het leuk om te doen. Later brandweerman worden leek hem overigens maar niks. ‘Dat water is veel te koud’, zei hij bibberend.

Zijn broertje Obed (5) was dezelfde mening toegedaan. Hij moest de raampjes openspuiten en dat lukte goed. ‘Was niet moeilijk’, zei hij stoer. Maar nee, ook hij wil later niet de brandweer versterken. De brandweermannen zelf hadden in elk geval veel plezier.

Vanuit het museum kregen ze af en toe een ‘brandkoek’ toegestopt. Deze koek is speciaal voor de herdenking gebakken.

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 19-05-2005.
Comments