Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2005‎ > ‎

Klokkengelui leidt herdenkingsweek in

Geplaatst 25 aug. 2010 02:05 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 25 aug. 2010 02:06 bijgewerkt ]
De herdenkingsweek begin op pinkstermaandag 16 mei met een bijeenkomst in de Grote kerk. Om twee uur worden alle kerkklokken geluid omdat rond dat tijdstip de brand uitbrak. De herdenkingsbijeenkomst duurt een uur en begint om 14.30 uur. De bijeenkomst die wordt bijgewoond door een groot aantal genodigden, onder wie commissaris van de Koningin van Overijssel Jansen en zijn echtgenote.

In de Peddemorsboerderij wordt om 16.00 uur een expositie over de Grote Brand geopend. Deze expositie laat alles zien wat er bewaard is over de brand, aangevuld met andere materialen. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 11 juni.

Op dinsdag 17 mei wordt ’s avonds een musical over de brand opgevoerd in het verenigingsgebouw bij de Grote Kerk, aanvang 19.00 uur.

Woensdag 18 mei beginnen de activiteiten om 13.30 uur met het oplaten van ballonnen op het Tilanusplein. Om 14.00 uur geeft de brandweer hier een demonstratie, dit in combinatie met spelletjes voor de jeugd van de groepen 7 en 8 van de basisscholen. De schooljeugd heeft inmiddels al wekenlang haar best gedaan op het tekenen van de grote brand. De prijsuitreiking voor de mooiste tekening heeft deze middag plaats. Om 19.00 uur is er weer gelegenheid om de brandmusical te zien, terwijl op het Tilanusplein cateraar ‘Triple Double U’ zich installeert. Met een drankje in de hand wordt het een gezellige avond in de buitenlucht, want om 20.00 uur treedt een drumband op. Bovendien is er veel spektakel te zien van Vince van Leth, die met straattheater de toeschouwers gaat vermaken, waarbij vuur het thema is. Om 20.30 uur besluiten de Vjenneländer Muzikanten de dag.

De feestelijkheden op donderdag 19 mei beginnen met de musical in het verenigingsgebouw om 19.00 uur. Op het Tilanusplein wordt vanaf 20.00 tot 20.30 uur een fakkelestafette gehouden voor de schooljeugd. Dit speelt zich af rond de Grote Kerk. Een groep doedelzakspelers met dansers maakt het plaatje deze avond compleet.

Vrijdag 20 mei wordt een deel van het Tilanusplein omgebouwd tot catwalk. Om 15.00 uur wordt een nostalgische modeshow gehouden voor ouderen. De te presenteren kleding is verzameld uit onder meer het museum. De modeshow wordt opgeluisterd door een groep nostalgische fietsers en dansers. De ouderen krijgen koffie met een speciale ‘Brandkoek’ aangeboden, gemaakt door bakker Joop Jansen. Na deze dag is de Brandkoek voor iedereen in zijn winkel aan het Oosteinde te koop. Ook deze middag is de cateringtent weer geopend. Van 20.00 tot 21.15 uur geeft de Vriezenveense Harmonie een herdenkingsconcert in de Grote Kerk. Tijdens dit concert wordt ook de Brandmars, die in 1905 is gecomponeerd n.a.v. de brand, opgevoerd. Op het plein zijn daarna enkele optredens van een shantykoor uit Nijverdal.

Zaterdag 21 mei wordt de herdenkingsweek afgesloten met een optocht, waaraan meer dan 40 oude brandweervoertuigen meedoen. Ook de Brandweerclub Twente uit Westerhaar doet met vier oude wagens mee. De optocht wordt gehouden van 14.00 tot 15.30 uur en begint bij de Horstweg. De stoet gaat via het Westeinde tot de brug en weer terug naar het Tilanusplein. De voertuigen zijn na afloop te bezichtigen op het Manitobaplein en eventueel op het Tilanusplein. Om 15.30 uur geeft de brandweer een laatste demonstratie op het Tilanusplein.

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 16-04-2005.
Comments