Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2005‎ > ‎

‘Cd moet Vjeans voor nageslacht bewaren’

Geplaatst 24 aug. 2010 12:01 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 25 aug. 2010 02:07 bijgewerkt ]
De cd Ljaemdig Vjenne moet ervoor zorgen dat het Vriezenveense dialect ook de moderne invloeden als de Engelse taal en de verbastering met andere dialecten overleeft. Diverse oud-Vriezenveners werkten mee om het Vjeans en de historie van het veendorp in ere te houden. Inmiddels zijn er ruim achthonderd exemplaren van de cd verkocht.

De nostalgie naar het Vriezenveense verleden dreef initiatiefnemer Ben Tilanus om naast de al bestaande schriftelijke werken over het Vriezenveense dialect (Vjenneproat van Dieks Niphuis en Woordenboek van het Vriezenveens door Hendrik Entjes, red) ook een weergave van het gesproken Vjeans te produceren. Zijn inspanningen en de medewerking van vele Vriezenveners hebben uiteindelijk tot de totstandkoming van Ljaemdig Vjenne geleid.

De cd is een verzameling van conferences, anekdotes, verhalen, herinneringen, liedjes en gedichten in het Vjeans. In de meeste gevallen worden oude gebruiken en voorvallen besproken en halen veelal oudere Vriezenveners herinneringen aan vroeger op. Zo vertelt Gerard Companjen een verhaal over onderduikers in de Tweede Wereldoorlog, behandelt Bertus Abbink de grote brand die in 1905 een groot deel van Vriezenveen in de as legde en draagt Jan Roelofs een stuk over de Rusluie voor. De echte ouderwetse Vriezenveense woorden en uitdrukkingen als bwatternat, manenoamd, de wasmesiéne, kwakken en jätten zullen bij menig inwoner een lach op het gezicht toveren.

De cd wordt vergezeld met de uitgeschreven teksten in het Vjeans in een songtekstboekje met daarin illustraties van schilderijen van de bekende Vriezenveense schilder Bernard Jaspers Faijer. De afbeeldingen zijn afkomstig uit de verzameling schilderijen van Roel Jansen. De Vriezenveense producer Roel Koster tekende voor de geluidstechnische kwaliteit en nam de productie van de geluidsdrager voor zijn rekening in zijn studio Twice Music.

Guus Tijhof, bestuurslid van de Vereniging Oud Vriezenveen, onder wiens auspiciën de cd is uitgebracht, geeft aan dat de cd vooral voor jongere generaties is bedoeld. ‘Het Vjeans wordt nog nauwelijks door jongeren gesproken. Er zijn nog maar enkele ouderen die de Vriezenveense moedertaal tot in de puntjes beheersen. Om te voorkomen dat ons dialect door de verbastering met andere Twentse dialecten en de invloeden vanuit het Engels geheel verloren gaat, brengen we deze cd uit.’

Na enkele oproepen van de Vereniging Oud Vriezenveen werd meer dan voldoende materiaal bijeengebracht om de cd samen te stellen. ‘Er was al veel materiaal aanwezig in het museum, maar door de inzending van veel oude teksten en voordrachten door inwoners van Vriezenveen moesten we uiteindelijk een selectie maken. Er is zelfs voldoende materiaal voor handen om een tweede cd uit te brengen, maar er is nog geen besluit genomen over een mogelijke opvolger’, aldus Tijhof.

Via de website www.ljaemdigvjenne.nl is de cd te bestellen voor 9,95 euro.

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 13 juli 2005.
Comments