Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2004‎ > ‎

Waver 't Vjenne nummer 7 is uit

Geplaatst 24 aug. 2010 02:14 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 02:15 bijgewerkt ]
Deze week verschijnt het zevende nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne"van de vereniging Oud Vriezenveen. Ook deze keer is de redactie erin geslaagd om er een aantrekkelijk zomernummer van te maken. Er wordt nog even teruggeblikt op de "highlights" van de afgelopen maanden: de Bleekneusjesdag op 1 mei 2004, het welkom aan het duizendste lid Brenda Harms-Kikkert en de cultuurhistorische tochten, die de vereniging organiseert onder de naam "Tour de Vjenne. Elders in deze krant vindt u een uitgebreid verslag over deze tochten met als thema "Daar bij die molen…".

Het Vriezenveense dialect komt deze keer aan bod in een gedicht "A-i ölder wordt" van Herman Abbink (H. vån Oandertweggen) en een kort verhaal van A.L. Hospers met als titel "Nao 'n Lönsbaig". De gast, die deze keer aan het woord komt is voorzitter Theo Pigge van de Historische Kring Wederden. Het zomergevoel komt aan de orde in een tweetal korte historische verhalen met foto's over de oogst en een adderbeet. Dat zomergevoel geldt ook voor het artikel "Vakantiebestemming Curaçao" van Jan Nijkamp over documenten van Vriezenveners, die eeuwen geleden als handelaren het eiland bezochten.

Heel interessant is het verhaal, dat opgetekend werd door Guus Tijhof over de Volksdrogisterij J.A. Heuver. Het artikel is voorzien van een groot aantal historisch unieke foto's van de familie Heuver, die jarenlang een drogisterij hadden op het Oosteinde van Vriezenveen.

Het verenigingsnieuws weet nog steeds weer melding te maken van een stroom nieuwe leden, die zich aanmelden als lid van de vereniging. Zij ondersteunen daarmee het werk van Oud Vriezenveen, dat zich ten doel stelt om de historie te bewaren en het beheer van het museum mogelijk te maken. Verder ontvangt ieder lid het kwartaalblad, waarvoor ook buiten Vriezenveen veelbelangstelling bestaat.

Dit nummer maakt verder nog melding van de stand van zaken van het historische orgel in de Capelle van St. Petersburg, dat voorheen in de Hollandse kerk stond. De vaste rubriek "Jarig" memoreert het komende jubileum van de christelijke basisschool in De Pollen, die op 1 november van dit jaar 75 jaar bestaat. In de rubriek "Zomaar een verzamelaar" staan de thee- en suikerscheppen van Betsie Bolte centraal, die de komende maanden in een mini-expositie zijn te bekijken tijdens de openingsuren van het museum. Voor de rubriek "Toen en Nu" gaat de aandacht naar café Holthuis in Westerhaar-Vriezenveensewijk.

Leden van de vereniging ontvangen het blad binnenkort en voor niet-leden is het blad te koop op het museum of de verkooppunten in Vriezenveen en Westerhaar-Vriezenveensewijk.

Nieuwsbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 5 augustus 2004.
Comments