Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2004‎ > ‎

Waver nummer 8 is uit

Geplaatst 24 aug. 2010 02:15 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 02:16 bijgewerkt ]
Deze week verschijnt het achtste nummer van het kwartaalblad van de historische vereniging "Oud Vriezenveen". Het nieuwe nummer van "Waver 't Vjenne" bevat weer een scala aan artikelen over de rijke historie van het dorp en zijn bewoners.
Uitgebreid wordt stilgestaan bij de geschiedenis van Raab Karcher Eshuis, de bouwmaterialenonderneming, die 75 jaar geleden werd opgericht door Bernard Eshuis op de huidige plek op het Oosteinde. Tussen Eshuis Bouwmaterialen en Raab Karcher Eshuis ligt een bedrijfsgeschiedenis van vijfenzeventig jaar, die in het blad door John Aussems uitvoerig wordt beschreven met veel illustraties.

Verder een interessant artikel over de herinneringen van Chanan (Henk) de Haas aan het Westeinde, waar hij voor zijn vertrek naar Israël na de oorlog, opgroeide. In de rubriek "Toen en Nu" een vergelijking tussen de plek van het voormalige taxibedrijf Van der Veen in Aadorp. Als voorwerp uit de collectie van het museum gaat het deze keer om het wafelijzer voor knieperties, dat enkele eeuwen oud is.

In de rubriek "Lezers schrijven" kijkt Kyra Popova nog eens terug op haar bezoek aan Vriezenveen en vertelt over de familiegeschiedenis van de Heinemannen in Sint Petersburg. Ook aan de historische gebeurtenis van de stemming over de Ruilverkaveling Vriezenveen in 1954 wordt aandacht besteed.

Als blikvanger in de rubriek 'Zomaar een verzamelaar' staat de blikcollectie van Dirk Schoenmaker centraal. De komende drie maanden is er van zijn verzameling een selectie te bewonderen in de mini-expositie in het Museum Oud Vriezenveen. In een artikel over de Historiekamer Hardenberg vertelt de voorzitter Harm Hoving over het museum en de historische vereniging in de nabuurgemeente Hardenberg.

Verder wordt aandacht besteed aan het boek "Herinneringen aan Rusland"van Egbert Engberts, dat onlangs in de Hermitage Amsterdam werd gepresenteerd. Het boek kan worden beschouwd als de memoires van de Rusman Egbert Engberts, die rond de vorige eeuwwisseling in de Vriezenveense kolonie in Sint Petersburg leefde en werkte en na de Revolutie van 1917 naar Nederland terugkeerde. Zijn manuscript "Oude Tijden", dat al in 1928 is geschreven, vormde voor de kleinkinderen Toon en Adinka Tellegen de aanleiding om het zovele jaren later uit te geven.

Het boek en het kwartaalblad voor de leden van de vereniging zijn beide te koop in de winkel van het Museum op Westeinde 54 in Vriezenveen, dat dagelijks geopend is van 10.00-16.00 uur. Ook een overdruk van de uitverkochte nummers 1,2 en 3 is weer op het museum te verkrijgen.

Nieuwsbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 9 november 2004.
Comments