Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2004‎ > ‎

Veel belangstelling voor Bleekneusjesdag

Geplaatst 24 aug. 2010 11:44 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 11:45 bijgewerkt ]
Akkerman, De Bruin, Van de Berg, Breusers, Buyteweg, Blom, Van Duffelen, Braams, Brouwen, Van Buuren, Van Bale, Van Deutekom, Van Eck, Groenendijk, Geluk, De Geus, Goudswaard, Hoevelaken, Hofland, Nagtzaam, Van Driel, Meevis, Joosse, Jooren, Kramer, Kessenich, Kok, Kooi, Moerman, Kort, Lakerveld, Leeflang, Van der Linden, Vroegindeweij, Madern, Mientjes, Van Mastrigt, Van der Meer, Ottingh, Van Pelt, Raus, Van der Sluis, Schaap, Schreuder, Rossum, Schotting, Smits, Van der Woude, Van Stee, Vonk, Visser, Van Ammerzoden, Wasserman, Weltevrede, Weessie en Zwaal. Allemaal namen van kinderen, die in de oorlogsjaren voor korte of langere tijd in Vriezenveense gastgezinnen verbleven. Op zaterdag 1 mei hopen zij en Vriezenveense bekenden elkaar te ontmoeten op de Bleekneusjesdag in Vriezenveen.

De vereniging Oud Vriezenveen heeft dit voorjaar via verschillende media een oproep gedaan en tot op dit moment hebben bijna honderd "kinderen van toen" zich gemeld voor de reünie. De kinderen van toen verbleven bij Vriezenveense gastgezinnen om de ellende van de oorlog te ontvluchtten en om aan te sterken.

Na een inloop vanaf 11:00 uur 's morgens begint de dag om 12:00 uur in bistro-restaurant Koebrugge. Burgemeester drs. Helmer Koetje en voorzitter Jan Nijkamp van de vereniging Oud Vriezenveen zullen de deelnemers verwelkomen. Hierna brengt men een bezoek aan het museum Oud Vriezenveen en eventueel de Grote kerk, die de meesten in de oorlogsjaren ook van binnen hebben gezien. Daarna staat er een uitgebreide lunch op het programma en een bustocht door Vriezenveen. Tijdens de bustocht zullen er voor velen ongetwijfeld vele plekjes bekeken worden, waar ze zo'n zestig jaar geleden "kind aan huis" waren. Uiteraard voert de tocht ook langs het monument van de Rotterdammers aan het Platanenplein. Dit monument werd na de oorlog als dank aan de tijd in Vriezenveen geplaatst voor de gastvrije opvang in de oorlogsjaren. Vanaf vier uur is er de mogelijkheid om na te praten en rond de klok van zessen zal de dag worden afgesloten. De deelnemers ontvangen een aandenken aan deze dag en de vereniging Oud Vriezenveen hoopt ook de historische contacten te versterken tussen Vriezenveen en de "oorlogskinderen".

Er bestaat nog steeds de mogelijkheid om zich aan te melden voor de gehele dag, waarvan de kosten 25 euro bedragen. Maar voor belangstellende plaatsgenoten, die niet de gehele dag kunnen, bestaat er ook de mogelijkheid om alleen deel te nemen aan het "noaproaten" vanaf 16:00 uur in bistro-restaurant Koebrugge. Hiervoor bedragen de kosten € 7,50 en men kan zich hiervoor nog dagelijks aanmelden via het museum Oud Vriezenveen (telefoon 0546-563476).

Dit artikel werd gepubliceerd in De Twenterand Courant van donderdag 22 april 2004.
Comments