Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2004‎ > ‎

Rotterdamse Bleekneusjes-reünie

Geplaatst 24 aug. 2010 11:42 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 11:43 bijgewerkt ]
In de oorlogsjaren zijn veel kinderen uit het westen van ons land voor korte of langere tijd ondergebracht bij gastgezinnen op het platteland. Bekend is dat veel kinderen uit de grote steden en met name Rotterdam in het Twentse Vriezenveen zijn opgevangen. Deze "Rotterdamse bleekneusjes" kregen hier de kans om aan te sterken en de verschrikking van de oorlog enige tijd te ontvluchten.

Tussen de "oorlogskinderen" en hun gastgezinnen zijn er na de oorlog individueel wel contacten gebleven. Maar ook velen van hen zijn uit het zicht verdwenen en hebben nooit weer kennis gemaakt met hun verblijfplaats Vriezenveen. Ook de contacten tussen de organiserende instanties zijn verloren gegaan.

Door de redactie van ons kwartaalblad "Waver 't Vjenne" zijn er kortgeleden contacten ontstaan tussen enkele "oorlogskinderen" en redactieleden. Uiteraard wilden deze graag hun verhaal vertellen over hun beleving van de reis en het verblijf in Vriezenveen. Daarbij ontstond ook het idee en de behoefte van de kant van de Rotterdamse contacten om hier meer aandacht aan te besteden. Zo schakelde de Rotterdammer Hans Vonk Radio Rijnmond in en hij kreeg na een uitzending al dezelfde dag zestien reacties van lotgenoten. Inmiddels is dit aantal flink gestegen.

Er bestaat duidelijk behoefte bij de "bleekneusjes" om elkaar nog eens te ontmoeten en natuurlijk in Vriezenveen. Het leek daarom het bestuur van de vereniging Oud Vriezenveen een goede gedachte om voor alle betrokkenen van toen (de "oorlogskinderen" en hun gastgezinnen) een reünie te organiseren om opnieuw kennis te maken met Vriezenveen en/of leden van de gastfamilies. Daarom wordt er op zaterdag 1 mei 2004 in Vriezenveen een bijeenkomst gehouden van 11.00-17.00 uur met een afwisselend programma voor alle betrokkenen. Daarvoor nodigen wij zowel de "kinderen" uit, die inmiddels allen rond de zeventig jaar oud zijn en mensen uit de gastgezinnen in Vriezenveen.

Voor nadere informatie over deze "Bleekneusjesdag" kan men contact opnemen met Museum Oud Vriezenveen, Westeinde 54, 7671 CD Vriezenveen, telefoon tijdens kantooruren 0546-563476 of een berichtje mailen naar de redactie van Waver 't Vjenne.

Programma Bleekneusjesdag op zaterdag 1 mei 2004

De deelnemers aan deze dag vanaf 11.00 uur 's morgens van harte welkom in Bistro & Restaurant "Koebrugge", Oosteinde 18 te Vriezenveen.

11.00-12.00 uur: Inloop met koffie en krentenwegge en nadere kennismaking in Bistro & Restaurant "Koebrugge", Oosteinde 18 te Vriezenveen.

12.00 uur: Welkomstwoord door burgemeester drs. H. Koetje van de gemeente Twenterand en voorzitter dhr. J.H. Nijkamp van de Vereniging Oud Vriezenveen.

12.15 uur: Bezoek aan het Museum Oud Vriezenveen, Westeinde 54 te Vriezenveen en eventueel de Grote Kerk op Het Midden.

13.30 uur: Buffetlunch in "Koebrugge".

15.00 uur: Waver 't Vjenne: een tocht per bus door Vriezenveen.

16.00 uur: "Noaproaten" onder het genot van een drankje.

17.00 uur: Afscheidswoord en vertrek per pendelbus naar station Almelo of een ander adres in Vriezenveen of naast omgeving.

18.00 uur: Einde bijeenkomst.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 13 maart 2004.
Comments