Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎

Nieuws 2004

Hieronder vindt u alle nieuwsberichten uit 2004.

Mini-expositie over Thee- en suikerscheppen (aug. t/m sep. 2004)

Geplaatst 26 aug. 2010 00:51 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 26 aug. 2010 00:52 bijgewerkt ]

Elk kwartaal is er in het museum Oud Vriezenveen een mini-expositie van zo maar een verzamelaar. Naast een korte presentatie in het kwartaalblad "WAVER 'T Vjenne" van de vereniging wordt een selectie van de verzameling tentoongesteld in het museum aan het Westeinde in Vriezenveen.

Scheppen
In de komende twee maanden augustus en september 2004 staat de collectie suiker- en theescheppen van Betsie Fokke-Bolte centraal. Tijdens de openingsuren van het museum kan men een selectie uit haar verzameling van suiker- en theescheppen bekijken. Een bescheiden selectie uit de omvangrijke verzameling, die zij in de loop der jaren heeft opgebouwd. Suiker- en theescheppen zijn gemaakt van vele verschillende soorten edelmetaal. Maar de meest exclusieve zijn van zilver. Zilveren scheppen dragen dan ook de zilvermerken meestal op de achterkant van de steel. In de loop der eeuwen heeft men getracht door middel van het aanbrengen van zilvermerken de koper garantie (waarborg) te verschaffen.

Rietsuiker
De Europeaan, die in de Middeleeuwen zoet wil proeven is aangewezen op honing. Pas rond 1500 maakte we in ons werelddeel kennis met suiker. Handelsreizen voerden zowel het product als het woord mee richting het Westen. Het werd door Arabischsprekende volkeren "sukkur" genoemd. Uit suikerriet werd door persing en koken suikersiroop gemaakt, dat gedroogd werd en verpulverd tot "karkara". Suikerriet is een gewas, dat alleen goed gedijt in warme oorden. Het is voor Europa een importproduct, dat tot ver in de zeventiende eeuw een luxeartikel blijft, dat alleen in paleizen en herenhuizen op tafel komt.

Bietsuiker
In 1747 ontdekt de Duitse chemicus Andreas Sigismund Marggraf dat het sap van de beetwortel, beter bekend als suikerbiet, zoetstoffen bevat. Pas vele jaren later in 1802 opent Franz Karl Achard in de Duitse plaats Kunern de eerste Europese beetwortelsuikerfabriek. De ommezwaai van rietsuiker naar bietsuiker is met name te danken aan Napoleon Bonaparte, die door een Engelse boycot in 1811 opdracht geeft tot de bouw van bietsuikerfabrieken en een omvangrijke bietsuikerteelt in Europa. En met de komst van suiker ontstaat natuurlijk ook de geschiedenis van de suikerschep.

Thee
China is de bakermat van de theecultuur. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. De oorsprong van het woord thee komt ook uit China: cha. Nederlandse koopvaardijvaarders maakten tijdens hun ontdekkingsreizen in de 17de eeuw kennis met thee en brachten het naar West Europa. Op Java en Sumatra legden de Nederlanders hun theeplantages aan. Thee is een tropische plant - camellia sinensis - met rose-witte geurige bloesem die in tropische landen groeit. De blaadjes van de plant worden gebruikt voor de productie van thee, dat in kisten wordt verpakt. Tot in de 18e eeuw was thee een drank voor welgestelden.

100 liter
Er zijn veel soorten thee naar het gebied van herkomst en theefabrikanten maken van verschillende soorten ook melanges. Nu gebruikt iedere Nederlander per jaar gemiddeld 100 liter per jaar! Voor de oorlog lag het gebruik nog veel hoger op ongeveer 200 liter per hoofd van de bevolking per jaar. Voor het gebruik van de thee deed de theeschep zijn intrede, dus ongeveer driehonderd jaar geleden. Door de verpakking in theezakjes sinds ongeveer vijftig jaar is het gebruik van losse thee sterk afgenomen. Toch is de theeschep niet geheel verdwenen, al wordt het voor verzamelaars wel moeilijk om nog steeds nieuwe exemplaren te bemachtigen.

Topstukken
Betsie Fokke is een echte gelegenheidsverzamelaar. Het is bij haar begonnen zo'n tien jaar geleden doordat haar man ansichtkaarten verzamelde. Zij motiveert haar keuze voor suiker- en theescheppen om de geringe ruimte die ze innemen en de alledaagsheid van de voorwerpen. Wie drinkt er nou geen thee en gebruikt er geen suiker? Onze verzamelaar verzamelt suiker- en theescheppen en de mooiste uit haar verzameling zijn natuurlijk de echte zilveren suiker- en theescheppen. Het is voor Betsie Fokke de eerste keer, dat ze met (een deel van) haar verzameling exposeert. Gaat u gerust eens kijken de komende maanden in het museum en bewonder de topstukken uit de collectie van Betsie Fokke.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 2 augustus 2004.

Mini-expositie over Oranje (apr. t/m jun. 2004)

Geplaatst 26 aug. 2010 00:51 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 26 aug. 2010 00:51 bijgewerkt ]

In het museum Oud Vriezenveen is de komende drie maanden april, mei, juni een mini-expositie te bezichtigen over Oranje-curiosa. Het is een selectie uit de imposante verzameling Oranje-attributen van onze plaatsgenote Ali Reekers-Abbink.

Zij is een verwoed verzamelaar van meerdere collectorsitems, maar het Koninklijk Huis heeft toch haar speciale belangstelling. De mooiste objecten uit haar verzameling staan nu te kijk tijdens de mini-expositie in het museum. Van de laatste vijf generaties Oranje is er wel wat de vinden, zelfs van de jongste prinses Amalia, die op 7 december van het vorige jaar werd geboren.

De vereniging Oud Vriezenveen geeft elk kwartaal aandacht aan zomaar een verzamelaar in haar kwartaalblad en er wordt dan gelijktijdig een mini-expositie gehouden in het museum over de verzameling van de bewuste persoon.

Wie geïnteresseerd is in Oranje moet de komende maanden zeker eens een kijkje gaan nemen om de (deel)collectie van Ali Reekers te bewonderen.

Dit artikel werd gepubliceerd in De Twenterand Courant van donderdag 22 april 2004.

Gezocht objecten voor de expositie over de Grote Brand van Vriezenveen

Geplaatst 25 aug. 2010 02:02 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 25 aug. 2010 02:03 bijgewerkt ]

Op 16 mei 2005 is het 100 jaar geleden dat de grote brand in Vriezenveen heeft gewoed. In de week van 16 tot 21 mei 2005 zal de Stichting Grote Brand diverse activiteiten organiseren omtrent de herdenking van de Grote Brand. Eén van de activiteiten die gepland staat is een expositie in de Peddemorsboerderij over de grote brand en de brandweerzorg in Vriezenveen.

Momenteel is een werkgroep actief bezig met de voorbereidingen om er een prachtige expositie van te maken. Natuurlijk zal ook de Vereniging Oud Vriezenveen haar medewerking hieraan verlenen. Momenteel wordt het archief van de vereniging op zijn kop gezet om alle objecten, documenten en foto's op tafel te krijgen.

Voor de expositie is de werkgroep nog op zoek naar voorwerpen van de brandweer te Vriezenveen, welke geleend mogen worden voor de expositie. Ook zoekt zij nog bijzondere foto's en documenten. Bent u in het bezit van dergelijke stukken, laat u het ons even weten. U kunt daarvoor contact opnemen met het Museum Oud Vriezenveen, Westeinde 54, 7671 CD Vriezenveen, tel. (0546) 563476 (tijdens kantooruren) of een berichtje mailen naar vereniging@oudvriezenveen.nl.

Overigens vindt u op de verenigingswebsite een korte geschiedschrijving over de grote brand van Vriezenveen.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen 1 november 2004.

Nieuwe Vriezenveense bronnen beschikbaar (20-11-2004)

Geplaatst 24 aug. 2010 12:04 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 12:22 bijgewerkt ]

Op de website van de vereniging Oud Vriezenveen zijn weer diverse bronbewerkingen online gebracht.

Het gaat hier met name om de geboorteakten uit de periode 1811 t/m 1843. Daarnaast wordt eraan gewerkt om alle huwelijks- (1811-1940) en overlijdensakten (1811-1950) als index beschikbaar te maken. Bij elke persoonsvermelding is een doorverwijzing naar het gezinsblad gemaakt.

De indexen zijn te vinden in de rubriek ´Genealogie´.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 20 november 2004.

Museum Oud Vriezenveen belicht in het kwartaalblad 'Genealogie' van het C.B.G.

Geplaatst 24 aug. 2010 12:03 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 12:23 bijgewerkt ]

In het onlangs verschenen kwartaalblad 'Genealogie' van het Centraal Bureau voor Genealogie (C.B.G.) lezen we het artikel 'De wonderbaarlijke overleving van het archief van de Hollandse Hervormde Kerk in Sint-Petersburg'. Bij het artikel vinden we diverse foto's uit het archief van onze vereniging en een korte beschrijving van ons museum.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 25 februari 2004.

Wie schrijft het "Vjeans Volksleid"?

Geplaatst 24 aug. 2010 11:56 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 12:24 bijgewerkt ]

De werkgroep "Ljaemdig Vjeans" van de vereniging Oud Vriezenveen is druk bezig met de voorbereidingen van een CD waarop in verhaaltjes, zang en voordracht het Vriezenveense dialect wordt vastgelegd. Ondanks meerdere zoekacties zijn wij er tot nu toe niet in geslaagd om een echt Vriezenveens Volkslied te vinden. Een lied over Vriezenveen in het Vriezenveense dialect.

Daarom nodigen wij u uit om een bijdrage te leveren aan ons project door het schrijven van een echt Vriezenveens volkslied, dat we kunnen gebruiken voor ons project "Ljaemdig Vjeans".

De inzendingen zullen worden beoordeeld door de werkgroep en voor de winnaar of winnares is er als prijs het boek "Ken Uw dorp" beschikbaar. Het winnende "Vjeanse Volkslied" zal op de CD gezongen worden door het Christelijk Mannenkoor Vriezenveen en ook worden gepubliceerd in het kwartaalblad "Waver 't Vjenne".

De tekst van het lied moet te zingen zijn op de wijze van het lied "Nach meiner Heimat", dat u bijgaand aantreft. De werkgroep hoopt, dat velen de pen ter hand zullen nemen en er eindelijk een echt "Vjeans Volksleid" ten gehore gebracht kan worden.

U kunt uw tekst voor het "Vjeanse Volksleid" gedurende de maand september insturen op diskette met uitdraai naar: Werkgroep "Ljaemdig Vjeans", Westeinde 54, 7671 CD Vriezenveen of per e-mail versturen naar c.b.tilanus@tref.nl. De sluitingsdatum voor inzenden is 30 september 2004.

Tekst van Nach meiner Heimat:

Nach meiner Heimat,
Da zieht's mich wieder,
Es ist die alte Heimat doch.
Die selbe Luft,
Die selben frohen Lieder,
Und alles ist ein and'res doch.
Die selbe Luft,
Die selben frohen Lieder,
Und alles ist ein and'res doch.

Wilt u de tekst en de muziek beluisteren, klik dan hier! Nach meiner Heimat, da zieht´s mich wieder gezongen door door Seitz Bub´n (bron: www.Seitz-Bubn.de).

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 4 september 2004.

Ben Tilanus in de ban van Ljaevendig Vjeans

Geplaatst 24 aug. 2010 11:55 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 11:56 bijgewerkt ]

Sinds enkele weken is hij samen met een werkgroep druk bezig met het organiseren van een bijzonder CD-project. De geluidsdrager moet vooral het Vriezenveens verklanken. Het wordt dan ook niet alleen een spraak- en muziekdocument maar een weergave van een dialect, dat met uitsterven wordt bedreigd.

Inmiddels is niet alleen de werkgroep bezig, maar hebben zich ook al vrijwilligers aangemeld, die reageerden op een oproep in ons weekblad. De vereniging Oud Vriezenveen zal de uitgever worden van de CD met de complete tekst in een tekstboekje, waarbij de schrijfwijze van “Vjenneproot” gevolgd zal worden. De CD zal in mei 2005 verschijnen.

Ben Tilanus is zelf Hoge Hexelaar, maar heeft door zijn familieverleden toch nauwe banden met Vriezenveen. Hij woont op een steenworp afstand van de Stouwe, die al eeuwenlang Vriezenveen en Wierden van elkaar scheidt. Tilanus hoort niet alleen bij Jansen, maar door zijn voorgeslacht ook bij Vriezenveen. Het is een naam, die terug doet denken aan de rijke textielhistorie van weleer.

Het idee voor dit project is afgekeken van het eiland Goeree-Overflakkee, waar Tilanus een gelijksoortig product had beluisterd. Tilanus is een vogelliefhebber, maar in de wereld worden meer talen met uitsterven bedreigd, dan vogelsoorten. Het Vriezenveens is weliswaar in twee woordenboeken en literaire teksten vastgelegd, maar de levende klank van het gesproken Vriezenveens is nog niet in een voor velen toegankelijke uitvoering verkrijgbaar. Daarom leek het hem leuk en cultuurhistorisch belangrijk om deze CD met mensen die het Vriezenveens nog perfect beheersen te produceren.

Prof. Dr. Christiaan BernhardTilanus, zoon van W.C. Tilanus, kleinzoon van C.B. Tilanus en achterkleinzoon van J.L.L. Tilanus, de oprichter van Jansen & Tilanus, heeft de eerste en de laatste tien jaar van zijn leven in zijn ouderlijk huis in Hoge Hexel gewoond. Daartussen heeft hij economie gestudeerd om te kunnen gaan werken bij Jansen & Tilanus. Het heeft niet zo mogen zijn. In plaats daarvan is hij 27 jaar lang hoogleraar in de bedrijfskunde geweest aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Vriezenveen heeft een uniek dialect, dat nog steeds gesproken wordt. Het dialect is vastgelegd in een tweetal woordenboeken. Uit 1969 stamt het “Woordenboek van het Vriezenveens” deel I van dr. H. Entjes en in 2000 is door een werkgroep het boek “Vjenneproot” gepubliceerd. Dat zijn eigenlijk de enige twee producten, waarin de taal van Vriezenveen is vastgelegd. Daarnaast zijn er ook wel audiodocumenten van het Vriezenveens, maar deze zijn niet voor een breed publiek toegankelijk.

De doelstelling van het project is om het zuivere Vjeans, dat nu eigenlijk alleen nog maar gesproken wordt door ouderen, vast te leggen. Het is de bedoeling om met een gevarieerde samenstelling van anekdotes, conferences, herinneringen, verhalen, gedichten en liedjes, afgewisseld met toepasselijke muziek, de Vriezenveense spraak voor het nageslacht te behouden. Op de CD zullen ook het Vriezenveense volkslied en de “Brandmars”, speciaal gecomponeerd voor de herdenking van de grote brand in Vriezenveen in 1905 en gearrangeerd voor de Vriezenveense Harmonie, worden gepresenteerd.

Terug naar de productie van “Ljaevendig Vjeans”. Als alles volgens plan verloopt en de nodige subsidies voor de uitgave worden verkregen, gaan in dit najaar de vrijwillige medewerkers aan de CD de studio in. Het is dan de bedoeling, dat de CD aan de vooravond van de herdenkingsweek van de grote brand in mei 2005 uit zal komen. Men probeert de prijs acceptabel te houden, zodat iedereen straks thuis kan genieten van het eeuwenoude dialect van de Vriezenveners, dat toch steeds meer op de achtergrond raakt en dreigt te verdwijnen. Voor verdere reacties: het emailadres van de werkgroep is c.b.tilanus@tref.nl.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 3 juli 2004.

Oproep teksten en/of voordrachten Vjeans

Geplaatst 24 aug. 2010 11:55 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 11:55 bijgewerkt ]

Een Projectgroep CD “Ljaemdig Vjenne” is van plan een CD te produceren met leuke teksten in zuiver Vjeans. Schrijvers, bezitters en/of voordragers van teksten wordt verzocht contact op te nemen met de projectgroep.

Vjeans is een uniek dialect dat met uitsterven bedreigd wordt. Onder auspiciën van de Vereniging Oud Vriezenveen is een Projectgroep CD “Ljaemdig Vjenne” van plan een CD te produceren in het Vjeans met een leuke mix van conferences, anekdotes, verhalen, herinneringen en gedichten, afgewisseld met wat liedjes en muziek. Opname van de CD vindt plaats op zaterdag 6 november, gehele dag. Presentatie van de CD aan de Vriezenveense bevolking zal zijn op vrijdagavond 13 mei 2005, als opstapje naar de 100-jarige herdenking van de Grote Brand in Vriezenveen.

De Projectgroep is nog op zoek naar bezitters of schrijvers van leuke teksten die een relatie hebben met Vjenne en/of mensen die teksten in zuiver Vjeans kunnen voordragen. Het hoeft niet alleen over vroeger te gaan. Zijn er nog jongeren of schoolkinderen die iets in goed Vjeans op het podium kunnen brengen? Wie ons verder helpen kan wordt verzocht contact op te nemen met de Projectgroep, telefoon 0546-561316, email c.b.tilanus@tref.nl.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 8 juni 2004.

Bleekneusje in Plein Publiek

Geplaatst 24 aug. 2010 11:48 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 12:19 bijgewerkt ]

In de radio-uitzending van Plein Publiek van woensdag aandacht voor "bleekneusje" Nel Burggraaf. In de jaren van de oorlog kwamen honderden Rotterdamse kinderen naar Vriezenveen om er een tijd te verblijven en om aan te sterken in dit Twentse dorp op het platteland. In de komende uizending van Plein Publiek op woensdagmorgen van 10.00-10.30 op Radio 747 AM en gepresenteerd door Klaas Drupsteen, komt mevrouw Nel Folbert-Burggraaf uit Rijssen aan het woord. Zij behoorde tot de Rotterdamse kinderen, die in de oorlogsjaren in Vriezenveen verbleven. Voor de muziek in de uitzending zorgt Palio Parea, die stukken speelt uit het programma "Stemmen".

Bericht op de website van Plein Publiek van 8 november 2004.

'Bleekneusjes' terug in Vriezenveen

Geplaatst 24 aug. 2010 11:47 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 12:27 bijgewerkt ]

Twee vrouwen halen herinneringen op in Vriezenveen. In de oorlogsjaren werden kinderen uit de omgeving van Rotterdam naar de Twentse plaats gebracht om aan te sterken en de verschrikkingen van de oorlog even te kunnen ontvluchten. De vereniging Oud Vriezenveen hield afgelopen zaterdag een reünie voor de 'bleekneusjes uit Rotterdam' en (leden van) hun gastfamilies.

Dit artikel werd gepubliceerd in de SP!TS van maandag 3 mei 2004.

1-10 of 25