Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2003‎ > ‎

Tour de Vjenne 2003

Geplaatst 24 aug. 2010 10:56 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 10:57 bijgewerkt ]
Op alle dinsdagavonden in de maand augustus organiseert de vereniging Oud Vriezenveen een Tour de Vjenne. Deze cultuurhistorische tochten met als thema "Langs boerenbouw en boerenland" wordt gehouden in het kader van het Jaar van de Boerderij. De tocht in een luxe touringcar start elke avond om 18.00 uur op de Oude Veemarkt te Vriezenveen. Tijdens de tocht ligt het accent op de historische ontwikkeling van het Vriezenveense cultuurlandschap en de bouw van boerderijen de eeuwen door. De gehele bustocht in en rondom Vriezenveen wordt een aantal keren onderbroken voor een kort bezoek aan cultuurhistorische voorbeelden van boerenbouw. De tocht wordt begeleid door medewerkers van de vereniging en als gids treedt op de kenner van de lokale- en regionale bouwkunst dr. Everhard Jans uit Almelo.

De deelnemers maken in de vier uur durende tocht kennis met de kloosterput van de monniken van het klooster in Sibculo tot de Stenen Bank in de Weitemanslanden en verschillende boerderijen, die een beeld geven van de ontwikkeling van vroeger tot nu. De pleisterplaatsen tijdens de tocht zijn de Groninger boerderij "Salvus" aan de Tonnendijk met het atelier van Louise Bramer, de Greftenhoeve in De Pollen met hun unieke bosbessenkwekerij en de ruilverkavelingsboerderij van de familie Dekker aan de Westermaatweg. Op de Greftenhoeve staat rond de koffie met bosbessenvlaai klaar, die in de prijs is inbegrepen.

Voor de Tour de Vjenne op de vier dinsdagavonden in augustus kan men kaarten van 10 Euro verkrijgen in de voorverkoop tijdens kantooruren op het museum van de vereniging Oud Vriezenveen, Westeinde 54 in Vriezenveen. Wanneer men van te voren inschrijft is men verzekerd van een plaats, want de deelname aan elke tour sluit met 50 personen. Met dit initiatief hoopt de vereniging Oud Vriezenveen een bijdrage te leveren aan de heemkunde van eigen stee en streek. Deelname aan de bustocht is voor jong en oud en men ontvangt tevens een programmaboekje, waarin nog eens de historie van de ontwikkeling van ontginning, boerenbouw en boerenland wordt uiteengezet.

Nieuwsbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 7 juli 2003.
Comments