Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2003‎ > ‎

Geschiedenis Jansen & Tilanus compleet

Geplaatst 26 aug. 2010 01:39 door Vereniging Oud vriezenveen
'Via u danken we de hele familie Tilanus. Deze familie heeft natuurlijk heel wat betekend voor Vriezenveen'. Mevrouw T. Jansen-Bramer, voorzitter van de vereniging Oud Vriezenveen, maakte met haar woorden duidelijk dat de textielfabriek een groot aandeel heeft gehad in het welbevinden van de Vriezenveners, de vorige eeuw. Zij overhandigde maandagmiddag het eerste exemplaar van het boek 'Jansen en Tilanus' aan het achterkleinkind van de oprichter J.L.L. Tilanus, mevrouw M. ten Bosch-Tilanus.

Om de officiële handeling een beetje in de sfeer van weleer te laten gebeuren, was er gekozen voor het pleintje, waar achter de fabriekspijp zich nog steeds in volle glorie oprijst. De fabriekspijp, die al meer dan een eeuw gezichtsbepalend is voor Vriezenveen, staat op de nominatie om Rijks Monument te worden. De rood-gele stenen pijp is het enige originele element dat nog overgebleven is van de textielfabriek, die jarenlang vele Vriezenveners arbeid heeft verschaft.

De geschiedenis van deze Vriezenveense Trots, met al haar verhalen, is gebundeld in het mooie boekwerk 'Jansen en Tilanus', uitgegeven door de stichting 'Ken uw Dorp', onderdeel van de Oudheidkamer. Het boek is gedrukt door drukkerij Boswinkel. De samenstellers zijn onder meer Mark Tilanus en leden van de Oudheidkamer.

Mevrouw ten Bosch was erg blij met het boek. 'Mijn vader (Mark, red.) is 19 jaar geleden overleden', vertelde ze. 'De laatste 24 uur van zijn leven was hij nog bezig dit boek af te krijgen. Zijn hele leven heeft hij gegeven aan 'Jansen en Tilanus', hij is er altijd mee bezig geweest. Ik draag dit boek dan ook op aan hem'.

Behalve mevrouw ten Bosch kreeg eveneens de heer Löwik, eigenaar van de fabriek die omgebouwd is tot een imposante meubelzaak, een exemplaar uitgereikt. Maar ook de heren J.W.R. Tilanus uit Almelo en C.B. Tilanus, wonende op de Hoge Hexel werden verrast met een exemplaar. De heer Tilanus uit Almelo vertelde nog als laatste te hebben gewerkt bij Jansen & Tilanus.

Het mooi uitgevoerd naslagwerk is te verkrijgen bij het museum en bij boekhandel De Jong en kost 29,90.

Bericht van De Twenterand Courant van 20 november 2003.
Comments