Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2002‎ > ‎

Oudheidkundige Vereniging wil meer ruimte

Geplaatst 26 aug. 2010 01:28 door Vereniging Oud vriezenveen
De Oudheidkundige Vereniging Den Ham Vroomshoop wil uitbreiden. Bedoeling is dat een extra ruimte wordt betrokken achter het Middendorpshuis in Den Ham. In een brief aan de gemeente laat de vereniging weten uit haar jasje te zijn gegroeid.

In dezelfde brief staat ook dat het goed gaat met de activiteiten van de vereniging. Zo goed zelfs dat de vereniging op dit moment nadrukkelijk kijkt naar uitbreiding van het haar activiteiten in het Middendorpshuis. De vereniging maakt op dit moment samen met de Stichting Expositiehuis en de VVV gebruik van het pand aan het Brinkplein. Door toename van de werkzaamheden en het aanbod van materiaal is de ruimte echter te klein geworden. Een oplossing daarvoor ziet de vereniging dus in uitbreiding. Dat zou dan moeten gebeuren bij de ‘Krulsmid’, een ruimte gelegen achter de Dorpsstraat 50.

Om inderdaad gebruik van dit onderkomen te maken, moet de vereniging een bedrag van bijna zevenduizend euro (voor huur, energielasten, schoonmaakkosten en gemeentelijke belastingen) op tafel leggen. De vereniging verwacht de exploitatie hiervan over vijf jaar geheel met eigen middelen te kunnen financieren. Mits de gemeente met 2700 euro over de brug komt (maximale huurgarantie over vijf jaar). Alleen dan zou uitbreiding mogelijk zijn.

Op dit moment voert de gemeente nog geen eenduidig beleid op het gebied van cultuur. Zo ontvangt de Oudheidkundige Vereniging Den Ham Vroomshoop op dit moment aanzienlijk minder subsidie dan de De Vereniging Oud Vriezenveen, die in het oude gemeentehuis van Vriezenveen is gevestigd. De Vriezenveense vereniging ontvangt een subsidie van ruim 27 duizend euro.

Cultuurbeleid
Zo staat te lezen in de gemeentelijke nota. Verder merkt de gemeente in een strategienota op dat ‘bij een leefbare gemeente een actief cultuurbeleid behoort waarbij tevens de aandacht uit zal gaan naar behoud van het culturele erfgoed.’ Dat zijn mooie woorden, alleen moet daarvoor eerst het beleid van beide voormalige gemeenten gelijk getrokken worden en dat is op dit moment nog niet gebeurd.

Het college van burgemeester en wethouders heeft al wel haar fiat gegeven voor de subsidie van 2700 euro. Het onderwerp staat dinsdag 15 januari op de agenda van de commissie Samenlevingszaken, die om 19.30 uur begint.

Bericht van De Twentsche Courant Tubantia van 7 januari 2002.
Comments