Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎

Nieuws 2002


Fietsvrienden in spoor van de Rusluie

Geplaatst 26 aug. 2010 01:32 door Vereniging Oud vriezenveen

Het leek Reinier Masselink altijd maar niets, een fietsvakantie. Iets voor alternatievelingen, dacht de Hengeloër. ‘Heb je eindelijk vakantie, ga je jezelf afmatten op de fiets. Jullie zijn gek, dacht ik, als ik een stel toerende fietsers zag. Ga toch lekker in de zon liggen!’

Totdat de 32-jarige Reinier na een weddenschap zelf in de pedalen klom en heen en weer fietste tussen Italië en de Achterhoek. ‘Dat werd mijn mooiste vakantie ooit’, zegt hij nu. Samen met Jan Peter Ooms uit Keijenborg en de geboren Hengeloër Henk Wullink is Reinier vorige week begonnen aan een fietstocht van 2500 kilometer, met welgeteld twee rustdagen. Zijn ze gek geworden? Nee, zeggen Jan Peter en Reinier. Wat is er mooier dan elke dag fietsen in de natuur en andere mensen en culturen ontmoeten?

Dinsdag klonk het startschot voor de eerste etappe. In Sint Petersburg, na Moskou het belangrijkste culturele en handelscentrum van Rusland en lange tijd de meest Westerse stad van het land. Fietsers zijn er, naar het schijnt, een zeldzaamheid.

Het drietal fietst geen kant-en-klare fietstocht, want dat wordt al door honderden anderen gedaan. Het volgt het spoor van Jacob Kruys, een jongen uit het Overijsselse Vriezenveen die in de negentiende eeuw op veertienjarige leeftijd met paard en wagen vanuit Nederland naar Sint Petersburg (en weer terug) reisde. Bewoners van het Twentse dorp bedreven toentertijd volop handel met Rusland. Ze werden daarom Rusluie genoemd.

De tocht van Reinier, Jan Peter en Henk is gebaseerd op het reisverslag van Jacob, die op 13 juli 1826 met drie dorpsgenoten per huifkar naar Sint Petersburg vertrok en amper vijftien dagen later de metropool bereikte. De Vriezenveners deden op hun expeditie ongeveer negentig dorpen en steden aan. ‘26 juli 1826. Aankomst 15.30 in Forma, paarden niet gewisseld, spijzigden hier, er was niet voor ’t mes, doch goed gesmaakt, heerlijke weg’, noteerde Jacob onderweg.

Route
Vijf jaar nadat Henk Wullink, Reiniers reisgenoot naar Italië, de routebeschrijving in het historisch museum Oud-Vriezenveen heeft ontdekt, stapt het drietal eindelijk op de fiets. Het was een hele kluif om de notities van Jacob te vertalen, legt Jan Peter uit. ‘Wij spreken geen Russisch, maar we hebben geprobeerd om ons het Russische alfabet eigen te maken en zo de plaatsnamen te ontcijferen. Veel dorpen in Polen blijken sinds 1862 van naam veranderd. Duitse namen van gehuchten zijn vervangen door Russische. Sommige oorden zijn van de kaart verdwenen.’

‘We zijn erg benieuwd naar wat er sindsdien is veranderd. Het museum in Vriezenveen beschikt over een aantal poststempels van deze route. Wij hopen de ontbrekende stempels te vinden. Maar misschien zijn die postkantoren inmiddels verdwenen, wie weet.’

De bakermat van de Russische revoluties in 1905 en 1917, Sint Petersburg - in 1703 door tsaar Peter de Grote gesticht als Pieterboerg - heette achtereenvolgens Sankt Pieterboerg, Petrograd en Leningrad en werd pas na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie tot Sint Petersburg herdoopt.

In 1993 heeft iemand uit Almelo geprobeerd de tocht van Jacob te herhalen, met paard en wagen. Maar hij heeft de verkeerde route gepakt, vertelt Jan Peter. Begin deze week vertrokken de avonturiers met het vliegtuig naar Sint Petersburg, al is Reinier door een lelijke en hoogst ongelegen ontsteking onder één van zijn kiezen nog verre van fit. Hij had tot dinsdag de tijd om te herstellen van de kaakoperatie en was voor vertrek optimistisch.

‘Onze tocht begint in Sint Petersburg omdat we voor het verblijf in Rusland een visum moeten hebben. We hebben toestemming om van 21 tot 27 juli in Rusland te zijn. Dat wordt strikt in de gaten gehouden. Onze paspoorten zijn voor de aanvraag een maand in Moskou gehouden. Voor de Baltische staten geldt geen visumplicht, alleen moeten we na Estland en Litouwen door Kaliningrad, een Russische enclave. Het is te hopen dat we daar doorheen mogen, anders moeten we driehonderd kilometer om fietsen. Het is maar net of de grenswachters ons goedgezind zijn. Onze reis is niet zonder gevaren, maar het gaat ons om de uitdaging. Dat primitieve spreekt ons aan. Er mag best gezweet worden. Jacob was veertien en ging met een huifkar. Vergelijk dat eens met onze hi-tech fietsen.’

Op 16 augustus wordt het drietal, na de laatste stop in Vriezenveen, weer in Hengelo verwacht.

Bericht van De Twenterand Courant van 27 juli 2002.

Negen lintjes voor Twenteranders

Geplaatst 26 aug. 2010 01:30 door Vereniging Oud vriezenveen

Blije gezichten en een opgetogen stemming gistermorgen op het Vriezenveense gemeentehuis. Negen inwoners mochten uit handen van burgemeester H. Koetje een koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen. In alle gevallen ging het om een lintje in de Orde van Oranje Nassau.

In volgorde van opkomst kregen de de mensen een onderscheiding, zoals:

G.J. Jansen-Bramer
Al 28 jaar houdt ze zich bezig met de geschiedenis van Vriezenveen. Sinds 1974 is ze voorzitter van de vereniging Oud-Vriezenveen. Ze was actief betrokken bij tal van exosities die Vriezenveen en de relaties met Rusland in de schijnwerpers plaatsten.

Bericht van De Twentsche Courant Tubantia van 27 april 2002.

Oudheidkundige Vereniging wil meer ruimte

Geplaatst 26 aug. 2010 01:28 door Vereniging Oud vriezenveen

De Oudheidkundige Vereniging Den Ham Vroomshoop wil uitbreiden. Bedoeling is dat een extra ruimte wordt betrokken achter het Middendorpshuis in Den Ham. In een brief aan de gemeente laat de vereniging weten uit haar jasje te zijn gegroeid.

In dezelfde brief staat ook dat het goed gaat met de activiteiten van de vereniging. Zo goed zelfs dat de vereniging op dit moment nadrukkelijk kijkt naar uitbreiding van het haar activiteiten in het Middendorpshuis. De vereniging maakt op dit moment samen met de Stichting Expositiehuis en de VVV gebruik van het pand aan het Brinkplein. Door toename van de werkzaamheden en het aanbod van materiaal is de ruimte echter te klein geworden. Een oplossing daarvoor ziet de vereniging dus in uitbreiding. Dat zou dan moeten gebeuren bij de ‘Krulsmid’, een ruimte gelegen achter de Dorpsstraat 50.

Om inderdaad gebruik van dit onderkomen te maken, moet de vereniging een bedrag van bijna zevenduizend euro (voor huur, energielasten, schoonmaakkosten en gemeentelijke belastingen) op tafel leggen. De vereniging verwacht de exploitatie hiervan over vijf jaar geheel met eigen middelen te kunnen financieren. Mits de gemeente met 2700 euro over de brug komt (maximale huurgarantie over vijf jaar). Alleen dan zou uitbreiding mogelijk zijn.

Op dit moment voert de gemeente nog geen eenduidig beleid op het gebied van cultuur. Zo ontvangt de Oudheidkundige Vereniging Den Ham Vroomshoop op dit moment aanzienlijk minder subsidie dan de De Vereniging Oud Vriezenveen, die in het oude gemeentehuis van Vriezenveen is gevestigd. De Vriezenveense vereniging ontvangt een subsidie van ruim 27 duizend euro.

Cultuurbeleid
Zo staat te lezen in de gemeentelijke nota. Verder merkt de gemeente in een strategienota op dat ‘bij een leefbare gemeente een actief cultuurbeleid behoort waarbij tevens de aandacht uit zal gaan naar behoud van het culturele erfgoed.’ Dat zijn mooie woorden, alleen moet daarvoor eerst het beleid van beide voormalige gemeenten gelijk getrokken worden en dat is op dit moment nog niet gebeurd.

Het college van burgemeester en wethouders heeft al wel haar fiat gegeven voor de subsidie van 2700 euro. Het onderwerp staat dinsdag 15 januari op de agenda van de commissie Samenlevingszaken, die om 19.30 uur begint.

Bericht van De Twentsche Courant Tubantia van 7 januari 2002.

Geen geld in begroting - Gemeente investeert niet in trouwzaal

Geplaatst 26 aug. 2010 01:14 door Vereniging Oud vriezenveen

De gemeente Twenterand voelt er niets voor geld te pompen in de alternatieve trouwlocatie van het museum Oud Vriezenveen. Er ligt een subsidie-aanvraag op tafel voor het opknappen van de lokatie en de aanschaf van airconditioning. De gemeente wil er niet aan.

In een gemeentelijke nota wordt aangegeven dat ‘de staat van de ruimte naar onze mening niet zodanig is, dat een opknapbeurt noodzakelijk is. Wel zou een airconditioning wenselijk zijn. Echter op dit moment is voor het jaar 2002/2003 geen bedrag opgenomen als investering voor een alternatieve trouwlokatie’, aldus de gemeente.

Daarmee krijgt het bestuur van de Vereniging Oud Vriezenveen, die het gebouw exploiteert, nul op het rekest. Deze club wilde bijna 5,5 duizend euro. Het meeste geld was bestemd voor nieuwe vloerbedekking en raambekleding. Verder moest er geld komen voor kroonlampen, verf en behang, een nieuw kleed en een nieuw plafond. Los daarvan laat de club weten de kosten beperkt te kunnen houden door de inzet van vrijwilligers. Burgemeester H. Koetje liet echter deze week tijdens de persconferentie weten dat er geen geld was gereserveerd in de begroting voor het opknappen van de trouwzaal. Bovendien trok hij het vergelijk met de trouwzaal in het gemeentehuis van Vriezenveen, waar eveneens op dit moment geen geld wordt gereserveerd voor het opknappen van de trouwzaal. Inmiddels is het bestuur van de Vereniging Oud Vriezenveen op de hoogte gebracht van het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Twenterand.

Paradox
Enigszins paradoxaal op de afwijzing van het gemeentebestuur is de gemeentelijke tekst in de gemeentegids van Twenterand over alternatief trouwen in het museum Oud Vriezenveen. In die tekst zijn de loftuitingen over de lokatie immers niet van de lucht: ‘De mooiste dag van je leven wil je natuurlijk zo romantisch mogelijk beleven. Trouwen in een voormalig gemeentehuis? In Vriezenveen is het mogelijk om te trouwen in een historische omgeving.’ Daarbij wordt verwezen naar het museum. Het is nog niet bekend of de gemeente de komende jaren geld investeert voor een opknapbeurt van het historische pand.

Bericht van De Twentsche Courant Tubantia van 7 september 2002.

Jaren vijftig in Vriezenveen herleven in film

Geplaatst 26 aug. 2010 01:13 door Vereniging Oud vriezenveen

Vriezenveense ouderen konden gistermiddag nog eens de jaren vijftig herbeleven bij Koebrugge. Daar werd door Gerrit Bosch een oude zwart-wit film vertoond tijdens de contactmiddag voor ouderen. De film liet een beeld zien van het dagelijkse leven in die jaren.

De semi-professionele film bestaat uit drie delen waarvan gisteren het tweede deel werd afgespeeld. Het eerste deel werd eerder al eens vertoond. De regie van de film had indertijd Herman Jansen, later initiatiefnemer voor oprichting van Museum Oud Vriezenveen.

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 19-03-2002.

1-5 of 5