Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2001‎ > ‎

Schuur van Smelt weer in gebruik

Geplaatst 26 aug. 2010 01:25 door Vereniging Oud vriezenveen
Nadat vorig jaar november al het hoogste punt was bereikt, is hij nu klaar. De schuur van Smelt is weer in oude luister hersteld. Dat is zo’n 158 jaar nadat de schuur in Vriezenveen werd gebouwd. Het historisch bouwwerk wordt gebruikt door de bouwmaterialenhandel Eshuis.

Dampende paarden in de ochtendmist, een lange reis naar koud Rusland voor de boeg. Naar die stad aan de Neva waar vele buitenlanders, maar zeker ook de Vriezenveners tot de Russissch Revolutie in 1917, tamelijk succesvol handel dreven. De familie Smelt was een van die zogeheten Rusluie die voor hun broodwinning van Rusland afhankelijk waren. Het ging ze zo goed, dat ze in 1843 een grote schuur lieten bouwen in het centrum van Vriezenveen. De schuur kwam aan het Oosteinde, achter de percelen 50 en 52.

De schuur was waarschijnlijk al lang tegen de vlakte gegaan, als er niet die historische achtergrond was. Als niet vanuit die schuur die dampende paarden met hun goederen met enige regelmaat naar Rusland waren gestuurd. Lange tijd stond die schuur daar maar. Tot uiteindelijk eind jaren negentig bij de Vereniging Oud Vriezenveen het plan ontstond om de onttakelde schuur weer in oude luister te herstellen. Daarvoor werd de stichting Smelts Schuur opgericht. Die zou zich met de plannenmakerij en de fondswerving bemoeien. Na lang soebatten werd de stichting op 24 december 1998 eigenaar van de schuur aan het Oosteinde.

Vier dagen later kwam de pechvogel overgevlogen. Wat harde windvlagen deden een deel van het dak instorten. Dat maakte nog eens extra duidelijk dat er enige haast geboden was met restauratie van het monument. De opdracht voor het hertekenen ging naar de lokale architect H. Klunder. Originele tekeningen van de schuur waren er niet meer. De gemeente gaf vervolgens een bouwvergunning waarna de gedeeltelijke sloop en herbouw een aanvang kon nemen. De operatie zou uiteindelijk enkele tonnen kosten.

Inmiddels heeft het gebouw een nieuwe gebruiker gekregen. Omdat het vlakbij het terrein van Raab Karcher Eshuis lag zal die de schuur gaan gebruiken. Bij de restauratie is daarom al de nodige rekening met dat gebruik gehouden. Eshuis brengt in de schuur zijn architectenhoek onder. Verder komt er vergaderruimte en blijven er vierkante meters gereserveerd voor het houden van exposities. In de schuur kon afgelopen weekeinde al een kijkje worden genomen.

Bericht van De Twentsche Courant Tubantia van 7 december 2001.
Comments